היסטוריה - עמותת עמך

בשנת 1987, מנפרד קלפטר ז"ל, יחד עם חבריו, ובהם נשיא עמך פרופ' חיים דסברג, הקימו את העמותה במשרד קטן בירושלים. בעמך ביקשו להעמיד לרשות הניצולים ובני משפחותיהם טיפול נפשי מותאם ורגיש לצרכיהם וכן תמיכה חברתית ומקום מפגש עם ניצולים אחרים, אשר יבינו לליבם.

עם השנים הוקמו ארבעה עשר מרכזים ברחבי הארץ, מנהריה בצפון ועד לבאר שבע בדרום. מרכזי עמך הוקמו ביישובים בהם אחוז גבוה של אזרחים ניצולי שואה אשר היו זקוקים למענה. כך התפתחה עמותת עמך למרכז הגדול והמקצועי ביותר בישראל לטיפול נפשי ותמיכה חברתית בניצולי השואה. במקביל, הוקמו אגודות ידידים במספר ארצות אשר תומכות בפעילות עמך. 

המילה "עמך" שימשה כמילת קוד עבור השורדים את השואה, על מנת לזהות את בני עמם, יהודים אשר שרדו גם הם את שנות המלחמה האיומות – בבריחה, במסתור, בגטאות ובמחנות המוות.  באמצעות הזיהוי של אדם אחר כ- "עמך" , ניתן היה לבטוח בו, לחלוק אתו את הבדידות, את הנדודים ואת החיפושים שלאחר המלחמה.  השורדים חיפשו נואשות את בני משפחתם, מהם נאלצו להיפרד באופן פתאומי וטראומטי - הורים, בני זוג, אחים וילדים. הרצון העז לפגוש שוב את בני המשפחה, או לפחות בחברי קהילה שיוכלו לשתף במידע אמין על היקרים, הוביל לחיפושים בלתי פוסקים, אשר לעיתים נמשכו שנים רבות, על פני יבשות רחוקות. היה זה אך טבעי שלימים, קבוצת ניצולי שואה ואנשי מקצוע מתחום בריאות הנפש יקימו במדינת ישראל עמותה אשר תתמוך ותלווה את הניצולים, ותבחר לקרוא לעמותה בשם עמך.

כיום, עמך מעמידה את צוות המומחים שלה ואת הידע הרב שהצטבר בעקבות הטיפול בניצולים ובבני משפחותיהם, לטיפול ותמיכה במגוון אוכלוסיות המתמודדות עם אירועים טראומטיים, משברים ומעברי-חיים. אנו משתפים פעולה ומספקים שירותים למוסדות רבים, ביניהם: המוסד לביטוח לאומי, משרד הביטחון, קופות חולים, אוניברסיטאות, מכללות, הקואליציה הישראלית לטראומה ועמותות אשר תומכות באנשים המתמודדים עם מחלות, משברים ועוד.